ביו-טק
מי חכם יותר - האדם או הטבע?
האמת שהשאלה הזו אינה במקום… כי האדם הינו חלק מהטבע, אבל חשוב שנזכור – כי בטבע יש חכמה אדירה, וככל שנלמד ממנה יותר, נוכל גם להשתמש בה טוב יותר. מימי קדם התבונן האדם בטבע, חקר, למד ופיתח כלים והמצאות שאפשרו לו לשרוד ולשגשג. בעשורים האחרונים, הלמידה והשימוש בידע הנמצא בטבע הולכים ותופסים תאוצה.
בחממה, אנו עוסקים בשלושה תחומים הנוגעים לעולם הביו-טק:
ביו-טכנולוגיה
תחום הכולל שימוש באורגניזמים חיים או במוצרים שלהם לפיתוח או ייצור מוצרים לאדם. ביוטכנולוגיה כוללת מגוון רחב של טכניקות ויישומים, לרבות שימוש במיקרואורגניזמים לייצור מזון ומוצרים תעשייתיים, שימוש בהנדסה גנטית לשינוי מאפיינים של צמחים ובעלי חיים, ושימוש בביוטכנולוגיה למטרות רפואיות וטיפוליות, כגון כמו ייצור של תרופות וחיסונים.
בחממה אנו עוסקים בביוטכנולוגיה בעיקר בתחום הפרמנטציה (התססה) לגידול של פטריות ולטיפוח מושבות חיידקים המסייעים בטיפול בשפכים ובפסולת אורגנית.
ביו-מימיקרי (Biomimicry)
ביו (חיים) מימיקרי (חיקוי) – חיקוי הטבע, כלומר פיתוח טכנולוגיות חדשניות וידידותיות לסביבה בהשראת הטבע. חשבתם פעם כיצד עץ אקליפטוס מעלה מים 30 מטר מהשורשים לצמרת – ללא חשמל? כיצד קוצים מפיצים עצמם למרחקים עצומים ללא מנוע סילון? כיצד מצליחות עזי הרים לטפס בצוקים תלולים ללא חבלי סנפלינג? עכשיו חשבו מה ניתן להמציא, אם רק נלמד את סודם של המנגנונים של האקליפטוס, הקוצים, העזים ואינספור אורגניזמים ומנגנונים בטבע!
בחממה אנו עוסקים בפיתוח ביו-מימטי בשני כיוונים: הראשון – מצורך להמצאה (From need to nature): בגישה זו אנו מאפיינים צורך במציאות, והולכים לטבע לחקור איזה אורגניזם מתמודד עם בעיה דומה. השני – "התפוח של ניוטון" (From nature to design): בגישה זו אנו חוקרים מנגנונים ואורגניזמים בטבע, מתפלאים ונדהמים, ולאחר מכן חושבים מה ניתן להמציא בהשראת הטבע.
בשנת 2016 זכתה תלמידת החממה ליפז חרודי בפרס המים של אונ' תל אביב ושטוקהולם, בזכות מחקר אותו ביצעה בשיתוף חברת "מצר", בשם "צינור כריש" בו מצאה כי שימוש בפני שטח במודל עור כריש מצמצם את הצמדות החיידקים לדופן החומר הפלסטי בו השתמשה. המחקר יכול לסייע בפיתוח צינורות העמידים בפני הצמדות חיידקים.
ביו-דיזיין (Bio-Design)
בשונה מתחום הביו-מימיקרי, ב"ביו-דיזיין" אנו מעצבים באמצעות חומרי טבע. בתחום זה, אנו עושים שימוש בחומרי טבע לעיצוב של מוצרים שונים, ממבנים, דרך רהיטים ועד שבבים. תפיסה מובילה בביו-דיזיין הינה "מעריסה לעריסה" (Cradle to cradle), המקדמת טכניקות ייצור שאינן רק יעילות מבחינה חומרית או כלכלית, אלא גם ידידותיות לסביבה, מפחיתות פסולת, זיהום ושימוש במשאבים מתכלים.
בחממה אנו עוסקים בפיתוח ביו-דיזיין בפרויקט "צל בעיר". בפרויקט זה חוקרים ומפתחים התלמידים סככות שיאפשרו לספק בו-זמנית שני צרכים עירוניים שהולכים וגדלים: הצורך בצל והצורך בקיבוע פחמן. התלמידים חוקרים חומרי טבע שונים לבניה ועיצוב של הסככה, וחוקרים סוגים שונים של צמחים מטפסים שיאפשרו בו זמנית יצירת צל מהיר וקיבוע פחמן בעיר. הפרויקט מתקיים בשיתוף היזם אור דדוש וחברת Terrra.